A very «cold case»: Genomsekvens fra ~4000 år gamle levninger

DNA er isolert fra en hårdott fra ca 4000 år gamle levninger etter et menneske funnet i permafrosten på vestkysten av Grønland i 1986. DNAen var i god forfatning og så ren og fri for forurensende DNA. Et internasjonalt team ledet av Eske Willerslev ved det GeoGenetiske laboratoriet ved Universitetet i Købehavn, har nå benyttet neste generasjons DNA-sekvensieringsteknologi til å bestemme ca 80% av genomsekvensen til dette mennesket, som har fått tilnavnet ‘Inuk’ (som betyr ‘menneske’ på Grønlandsk). Dette er første gang denne teknologien (kjent som Illumina deep sequencing) er benyttet for så omfattende sekvenbestemmelse av et urgammelt genom.

Hva forteller sekvensen om denne grønlenderen? Det var en mann, sannsynligvis med brune øyne og tykt, svart hår og med anlegg for å bli skallet. Men det forskerne egentlig var ute etter var å

Inuk

Rekonstruksjon av den forhistoriske mannen 'Inuk' (av: Nuka Godfredtsen)

finne ut hvor denne mannen kom fra. Det ville ha vært nærliggende å tro at han kom fra en av folkegruppene som alt fantes i Nord-Amerkia? Men de genetiske analysene har tydelige vist at han hadde nærmest slektskap med folkegrupper som fantes i Nordøst-Sibir. Hans forfedre hadde altså vandret over Behringstredet, gjennom Nord-Amerika og over til Grønland, uten å ha blandet seg med de andre folkegruppene i Nord-Amerika.

Dette arbeidet er et gjennombrudd i sekvensiering av urgammel DNA. I fjor så vi en tilsvarende, dog ikke så omfattende, analyse av DNA fra en Neanderthaler. Det avgjørende nå er å finne levninger hvor DNA er godt bevart. Oppbevaring i permafrosten har åpenbart vært gunstig. Men er det også mulig å isolere sekvensierbar DNA fra levninger fra varmere strøk? Det er nå 15 år siden Svante Pääbo først lyktes med å isolere små mengder DNA fra en egyptisk mumie.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Artikkel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s