Titin: Verdens største protein!

Det lengste (og største) proteinet som noen gang er beskrevet er Titin (uniprot:TITIN_HUMAN). Den lengste formen av proteinet består av en kjede av 34,350 aminosyrer – mens et gjennosnittelig menneskeprotein er ca. 500 aminosyrer langt.

Titin har en viktig rolle i muskelfunksjon og det er så langt at det strekker seg tvers over muskelfilamentene (sarcomerene) – ca. 2 micrometer!  Proteinet har flere hundre globulære domener – og i den ene enden sitter ett katalytisk domene, – en kinase, – som kan fosforylere andre proteiner. 

mRNAet som koder for Titin er altså mer enn 100.000 nukleotider langt og det er beregnet at det tar ca. 30 minutter å lage ett Titin! 

Genet som koder for Titin har også en betydelig størrelse: ca. 380,000 basepar! – MEN, det er faktisk andre gener som er større. 

Hmm … mon tro hvor kort det korteste proteinet (og genet) er? – Kanskje du har noen kandidater!!! (obs: vi regner ikke korte nedbrytningsprodukter, – men lengden på proteinene slik de lages av ribosomene).

Reklamer

2 kommentarer

Filed under visste du at ... ?

2 responses to “Titin: Verdens største protein!

 1. Gro

  Kanskje histoner er kandidater til verdens minste protein? De har ca. 120-140 aminosyrer (det er bare 0,4 % av alle aminosyrene i titin!). I cellekjernen fungerer histoner som spoler med DNA rundt. De spiller en viktig rolle for å pakke DNA. Du ser, vi har 2 meter (!) med DNA i hver av de ørsmå cellekjernene. og for å klare å oppbevare DNAet da, må det pakkes inn med histoner. Når det er pakket utgjør det nemlig bare ca 0,1 millimeter – og det er det faktisk plass til i kjernen!

 2. Godt forslag, Gro, – men histonene er nok ikke de minste. Jeg vet fortsatt ikke hva svaret er. Men protaminene er ihvertfall mindre. Protamin 1 hos menneske er bare 51 aminosyrer langt. Her er aminosyresekvensen (fra UniProt:HSP1_HUMAN):
  MARYRCCRSQSRSRYYRQRQRSRRRRRRSCQTRRRAMRCCRPRYRPRCRRH

  Protamin 1 kodes av et orntlig gen med to exoner og et intron, – tilsammen 499 nukleotider (nt) langt. Første exon har en utranslatert region (5’UTR) på 97 nt mens andre exon har en 3’UTR på 155 nt.

  Proteaminene er en gruppe små, basiske proteiner som erstatter histonene i spermienes kromosomer. Men de hører jo til samme funksjonelle kategori som histonene!

  Men jeg tror det finnes enda mindre gener og ditto proteiner, – så vi fortsetter jakten på enda mindre proteiner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s